Πρόγραμμα ERASMUS+ 2017 - 2019

"Κοινωνική Επιχειρηματικότητα"

   Το 2ο Λύκειο Καλαμάτας ξεκινάει φέτος (Οκτώβριος 2017) την υλοποίηση ενός νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2, με θέμα την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Creative path for young social entrepreneurs).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και καθηγητές σχολείων από άλλες 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

  

  

Οι Δραστηριότητες και οι Συνεργασίες μας

  

*  Η ομάδα ERASMUS του σχολείου μας

  

*  Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων  (Hellenic Sociology Teachers Association)
Το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας απηύθυνε αίτημα συνεργασίας στο τοπικό παράρτημα Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ CREATE , το οποίο έγινε αποδεκτό. Τα Σάββατα 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2017 η πρόεδρος του παραρτήματος και καθηγήτρια κ. Κυβελέα Νίκη με μεγάλη χαρά και προθυμία συνεργάστηκε με την ομάδα μαθητών Erasmus+ του σχολείου μας και πραγματοποίησε εισήγηση με σκοπό την ενημέρωση, καθοδήγηση, σύνταξη και εποπτεία έρευνας μέσω ερωτηματολογίου. Στο δεύτερο μέρος της συνεργασίας μας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σε ό,τι αφορά την κοινωνική έρευνα και την σύνταξη ερωτηματολογίου. Στο τέλος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνάντησης-συνεργασίας μετρήθηκαν με on-line ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν στους μαθητές.

Our school worked with the local branch of Hellenic Sociology Teachers Association. We have asked for their assistance in the field of questionnaire making. On Saturday November 25, 2017 the president of the local branch Mrs Kyvelea Niki, sociology teacher, visited our school, informed our Erasmus+ team about the importance of questionnaires in the survey for critical social questions and guided them into the way of making up and supervising the correct use and application of a questionnaire. In the second part of our collaboration, on December 2, 2017, Mrs Kyvelea conducted a workshop on the same subject. Finally, as expected, the qualitative traits of this meeting were measured by an on-line questionnaire shared to the students!

       

  

*  Eρωτηματολόγιο για το Σχολείο

*  Eρωτηματολόγιο για την κοινότητα

  

*   AppInventor class

Ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου μας κ. Λύκος Αθανάσιος έμαθε στα παιδιά της ομαδας Erasmus του σχολείου μας την εφαρμογή AppInventor την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν μια εφαρμογή για το πρόγραμμα που δουλεύουμε.
The IT teacher of our school Mr. Lykos Athanasios taught the students of our Erasmus team the AppInventor online application. Our students will use this online tool to create a mobile application about our Erasmus project.

  

*  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το ΚΠΕ Καλαμάτας το οποίο είναι συντονιστής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach. Γι’ αυτό το λόγο περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με την εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Καλαμάτας κ. Ραβάνη Ιωάννα. Εκεί είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον επικεφαλής αρχαιολόγο καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη ο οποίος συνομίλησε μαζί μας και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις. Την προηγούμενη μέρα πάλι στα πλαίσια προγράμματος του ΚΠΕ Καλαμάτας με τίτλο Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία το σχολείο μας μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους πήρε μια … γεύση ιστορίας, πολιτισμού και συλλογικότητας με βιωματικό τρόπο.

*  Κτήμα Φοίφα
Στο κτήμα Φοίφα όλοι οι εταίροι παρακολούθησαν βιωματικό σεμινάριο για την «πράσινη επιχειρηματικότητα». Ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιου είδους επιχείρησης και αντιλήφθηκαν τη στόχευση και το «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί σε αυτό το επίπεδο.

*  Σύνταξη Ερωτήσεων για το Δήμο Καλαμάτας  (Preparing the Interview with the Municipality of Kalamata)
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS KA2, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 8-10 π.μ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση των καθηγητριών Λαμπροπούλου Ιωάννας, Κωνσταντάκη Αλεξάνδρας και Kερκεμέζου Αναστασίας και των μαθητών που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα.

Η συνάντηση αφορούσε τη σύνταξη ερωτηματολογίου σχετικά με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καλαμάτας. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε προσεχή συνέντευξη που θα δοθεί από τον αρμόδιο εκπρόσωπο του Δήμου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις της πόλης μας .Οι μαθητές θα απομαγνητοφωνήσουν τη συνέντευξη αυτή και θα καταγράψουν σε γραπτό λόγο τα συμπεράσματα τους .Με τον τρόπο αυτό, θα εμπεδώσουν στην πράξη δεξιότητες που αποκτήθηκαν από το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αφού περιλαμβάνει κεφάλαιο με αντίστοιχη δραστηριότητα.

On Saturday February 3, 2018 the teachers Lambropoulou I., Konstandaki A. and Kerkemezou A. joined forces with the Erasmus+ student team to prepare the interview that will be taken by the Head of the City Social Entrepreneurship project. The students got ready for the interwiew and after the meeting they will write down the results. In this way they connect the subject of Greek Language to the topic of the project.

 

 

*  Επίσκεψη στο ΚΑΠΗ Καλαμάτας  (Visiting the elderly center (K.A.P.I.)
Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 η ομάδα μαθητών Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας, με συνοδούς καθηγητές την κ. Κυβελέα Νίκη και κ. Λαμπροπούλου Ιωάννα από την παιδαγωγική ομάδα, επισκέφτηκε το Α’ ΚΑΠΗ του Δήμου Καλαμάτας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τον τίτλο CREATE που εκπονεί το σχολείο μας. Οι μαθητές σε μια προσπάθεια να ενωθεί το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, αφού έφεραν τα κεράσματά τους αλλά και δέχτηκαν το εγκάρδιο καλωσόρισμα και κέρασμα από τα μέλη, συζήτησαν με την προϊσταμένη του Α’ ΚΑΠΗ Καλαμάτας κ. Αντωνία Κάντζα-Μητροπούλου, κοινωνική λειτουργό, η οποία με πολύ πάθος και αγάπη για τη δουλειά της και τα μέλη του ΚΑΠΗ τους μίλησε για τις δράσεις τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να της κάνουν ερωτήσεις για την ιστορία, την κοινωνική προσφορά και το μέλλον του Α’ ΚΑΠΗ και η κ. Κάντζα- Μητροπούλου τους απάντησε με θέρμη και πραγματικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με την κ. Αφροδίτη Χουλιάρα, φυσικοθεραπεύτρια του κέντρου , που τους ενημέρωσε για τη δουλειά και την προσφορά της. Παρούσα σε όλη τη διαδικασία ήταν και η ευγενέστατη κ. Ευγενία Εμμανουηλίδη, μέλος του άτυπου ΔΣ του Α’ ΚΑΠΗ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέρος των παιδιών της ομάδας Erasmus+ τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί αντίστοιχο φορέα στο Sao Joa da Madeira στην Πορτογαλία και ζήτησαν τη βοήθεια των μελών και του προσωπικού του Α ΚΑΠΗ προκειμένου να βρουν τρόπους μη λεκτικής επικοινωνίας και συνεργασίας με τους αντίστοιχους πορτογάλους ηλικιωμένους , οι οποίοι δεν μιλούν αγγλικά. Αυτό το κομμάτι της "ενημέρωσης" ανέλαβε η κ. Μιμίκα Πετροπούλου, καθηγήτρια πηλού, η οποία με τη πολύτιμη βοήθεια των μελών καθοδήγησε τους μαθητές στην κατασκευή πήλινων στεφανιών και διακοσμητικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με τους πορτογάλους-μέλη του αντίστοιχου φορέα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν καμία γλώσσα παρά μόνο την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης. Με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λαμπρινίδη Παναγιώτη, διευθυντή του Εικαστικού σχολείου Καλαμάτας, το σχολείο μας θα προσφέρει ως δώρο στα ταξίδια μας ένα στεφάνι ελιάς φτιαγμένο από τα μέλη του Α’ ΚΑΠΗ Καλαμάτας, σύμβολο πολιτισμού και ειρήνης. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και μια από τα παλαιότερα μέλη, την κ. Διαμαντοπούλου Ευγενία - την οποία με αγάπη τα υπόλοιπα μέλη φωνάζουν "μάνα". Η συνεργασία με τα μέλη του Α ΚΑΠΗ ήταν πραγματικά μια εξαιρετική εμπειρία και τα παιδιά δεν ήθελαν να φύγουν. Αντιλήφθηκαν με τρόπο υπέροχο ότι η ψυχή του ανθρώπου δε γερνά ποτέ. Τους ευχαριστούμε ολόθερμα τόσο για τα δώρα που με περισσή γενναιοδωρία μας έκαναν αλλά κυρίως για το μάθημα ζωής, ζωντάνιας, χαράς και αισιοδοξίας που μας έδωσαν.

On Monday February 12, 2018 our team Erasmus+ CREATE visited the City’s social-inclusion-for- the-elderly center ( KAPI in Greek). The students aspire to bridge the past , the present and the future and the Head of the KAPI Mrs Antonia Kantza-Mitropoulou welcomed them and had a conversation with them about the Center. She warmly informed them about the actions and events held at the KAPI and answered any questions our students had in store for her. They also had a talk with the physiotherapist Mrs Afr. Houliara about her work. They had a clay moulding lesson with Mrs Mim. Petropoulou, teacher, and they got to know with Mrs Evg. Diamantopoulou, one of the eldest members of the Centre, whom the rest of the members call “Mum”. The clay moulding team of KAPI thanked us for our visit and gave us two olive tree wreaths as presents and they agreed to make another 4 to give away as presents to our colleagues across Europe. The cooperation with KAPI was amazing and very fruitful and the students were really sorry when they had to leave its premises. However, they promised to go back and meet again. They realised that the soul never ages. We would like to thank them wholeheartedly for the lesson of life, happiness, joy and optimism they gave us.

 

*  Επίσκεψη του Ψυχιάτρου κου Ανδρέα Υφαντή  (Visit of Psychiatrist, Mr. Andreas Yfantis )
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Ανδρέας Υφαντής, ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού νοσοκομείου Καλαμάτας. Η ομάδα μαθητών του Erasmus+ CREATE ενημερώθηκε από τον κ. Υφαντή για την προοπτική δημιουργίας μιας ΚοιΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) στήριξης ψυχικής υγείας στο Νομό μας.

Είναι μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού αφού είναι ταυτόχρονα, Μονάδα Ψυχικής Υγείας και παραγωγική-εμπορική επιχείρηση που βασίζεται σε μια καινοτόμο τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ ψυχικά ασθενών, εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και φυσικών προσώπων και φορέων από την κοινότητα. Μας εξήγησε τους σκοπούς και τους στόχους μιας τέτοιας κοινωνικής επιχείρησής όπως και τη δομή και λειτουργίας της. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για αυτό το σημαντικό εγχείρημα που έχει βρει γόνιμο έδαφος σε όλη την Ελλάδα. Παράδειγμα ΚοιΣΠΕ

 

On Saturday February 24, 2018 Mr. Andreas Yfantis, psychiatrist, Head of the Psychiatric Department, Kalamata General Hospital visited our school. The Erasmus+ CREATE team was informed by Mr. Yfantis about the prospect of founding a social entrepreneurship supporting and promoting mental health (KoiSEP in Greek). KoiSEP is a special form of cooperative action concerning mental patients based on an innovative corporate relation among mental patients, physical entities and the community. Mr. Yfantis elaborated on the purposes and goals of this kind of social business along with its structure and operation. The students had the opportunity to be informed in a detailed way on such an important venture that is spreading around Greece.

 

*  Δήμος Καλαμάτας  (Municipality of Kalamata)
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 η ομάδα μαθητών Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας, με συνοδό καθηγήτρια την κ. Λαμπροπούλου Ιωάννα από την παιδαγωγική ομάδα, επισκέφτηκε τον Δήμου Καλαμάτας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τον τίτλο CREATE που εκπονεί το σχολείο μας.

Εκεί συναντήθηκε με τον κ. Παύλο Μπουζιάνη, αντιδήμαρχο Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης οποίος ανέλυσε στους μαθητές θέματα που άπτονται του αντικειμένου του στο Δήμο Καλαμάτας. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να θέσουν ερωτήσεις στον κ. Στεφανόπουλου Στέφανο, κοινωνιολόγο και κοινωνικό λειτουργό και διευθυντή της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Ο κ. Στεφανόπουλος και η κ. Καρατζόγλου Ελευθερία, κοινωνική λειτουργός, ενημέρωσαν την ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας σχετικά με την κοινωνική δράση του Δήμου Καλαμάτας.

On Friday February 16, 2018 the Erasmus+ student team of our school accompanied by the coordinator of the project Mrs Ioanna Lampropoulou visited the City of Kalamata. There the team had a meeting with the deputy mayor Mr. Pavlos Bouzianis who is in charge of the social care of the City. The students had also the opportunity to meet with Mr. Stefanos Stefanopoulos, director of the City’s social care office and Mrs El. Karatzoglou, social worker. The team interviewed them about the City’s social entrepreneurship scheme.

 

 

*  Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  (Panhellenic Association of Economy Teachers)

Το Σάββατο 28-2-2018 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Γεώργιος Δρέτας, οικονομολόγος, συγγραφέας, αντιπρόεδρος του περιφερειακού τμήματος της ΕΟΕΔΕ και μέλος του Πανελλήνιου Δ.Σ. ΕΟΕΔΕ.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών-μελών της ομάδας Erasmus+ - CREATE σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Δρέτας δέχτηκε την πρόσκλησή μας, ανέλυσε τους σκοπούς και τους στόχους της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα αντίστοιχης δραστηριότητας στη Μεσσηνία και βοήθησε εποικοδομητικά το εγχείρημα της ομάδας.

On Saturday February 28, 2018 Mr. George Dretas, teacher of economics and author of many economy schoolbooks, visited our school. Mr Dretas is also the vice-president of the regional association of economy teachers and a member of the Executive Board of the Panhellenic Association of Economy Teachers. He more than gladly accepted our invitation to inform the Erasmus+ -CREATE team of students about the purposes and goals of social entrepreneurship. He gave the students valuable feedback and helped the venture of our team.

  

Archaeoschool for the Future: A Sustainability Approach

 *  ΚΠΕ Καλαμάτας  (Environmental Centre of Kalamata)

Ένα μέρος της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας , την Παρασκευή 27-4-2018, παρακολούθησε την ημερίδα διάδοσης αποτελεσμάτων σχεδίου Erasmus+ KA2 με τίτλο Archaeoschool for the Future: A Sustainability Approach και συντονιστή το ΚΠΕ Καλαμάτας που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας. Αυτή δράση έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαν τα 2 σχέδια Erasmus (του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας και του ΚΠΕ Καλαμάτας) στα πλαίσια του ίδιου σχεδίου τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς.
<

On Friday April 27, 2018, part of our school’s Erasmus+ team attended the Erasmus+KA2 Dissemination Event for Archaeoschool for the Future: A Sustainability Approach with the Environmental Centre of Kalamata being the coordinator of the strategic partnership. The event took place at the Cultural Centre of our town and it comes as a follow up of the collaboration between the 2 Erasmus+ projects last October.

 

*  2/05/2018 - Επίσκεψη στην έκθεση Χαρακτικής. Συνέντευξη με την Πολωνίδα καλλιτέχνη.  
Visiting the printmaking exhibition. Interview with the Polish artist (KANE social business)

Ποια είναι η δομή της επιχείρησής σας; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;
Ποιος είναι ο γενικότερος στόχος των δράσεών σας;
Πόσους νέους έχετε εγγεγραμμένους;
Πόσα και ποια είναι τα έξοδα και τα έσοδα σας κάθε χρόνο;
Πόσες δράσεις έχετε κάνει με το πρόγραμμα Erasmus μέχρι τώρα;
Τι άλλο σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

What lead you to pursue this kind of art?
"When I went to high school we used to go to a lot of museums with my professor. One day we went to the Academy of fine arts in Warsaw and as we were going through all the studios, while we all know more or less how paintings look, when we entered the basement where people work drawing on stones, using strange tools and you could smell the ink, I thought that while i didnt know what it exactly was it looked very interesting. So let’s give it a try!"

How many years have you been practicing it?
"I was studying printmaking for five years and I recently graduated last June and I got my masters degree in printmaking."

What is the most difficult part of this kind of art?
"I think its the process itself. When you create the matrix because sometimes if you want to do a detailed work you have to spend a lot of time on a very slow process and you are never sure if the outcome when you print it is going to be what you were thinking of or if you are even going to like it. It’s a constant process, you can change it after you reprint it, change-print again and again."

How is your experience of participating in the Erasmus programme so far?
"I really like it. I have a lot of jobs these past days but it’s a very important experience for me, trying to organize things by myself, seeing how to work with promotions and social media. All the things i never had the opportunity to do as an artist i could try which is very nice."

How long have you been staying here?
"I have been here since October and will be staying here till August."

Watch this Video !!!

 

*   Επίσκεψη στον Δήμο Καλαμάτας.
Συνέντευξη με τον κ. Στεφανόπουλο Στέφανο, Διευθυντή Κοιν, Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας.
  

1. Πόσα χρόνια ασχολείστε με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Όλη μου την επαγγελματική ζωή ασχολούμαι με την κοινωνική πρόνοια. Με αυτό ασχολείται ο Δήμος

2. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Ήταν κάτι το οποίο μου ανέθεσε ο Δήμαρχος

3. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει;
Πάντα υπάρχουν δυσκολίες αλλά προσπαθώ να τις παρακάμψω για το κοινό καλό

4. Τι έχετε μάθει σαν άτομο για τον εαυτό σας μέσω της ενασχόλησης σας με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

5. Πιστεύετε ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι αντίδοτο για την οικονομική κρίση;
Αντίδοτο δεν ξέρω αν είναι η κοινωνική πρόνοια αλλά βοηθάει και ανακουφίζει

6. Πιστεύετε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πράγματα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις δράσεις της;
Σίγουρα

7. Πιστεύετε ότι ο κόσμος συμμετέχει σε τέτοιου είδους δράσεις;
Βεβαίως

8. Ποιες κατηγορίες πολιτών εργάζονται (υπάλληλοι του δήμου, ελεύθεροι επαγγελματίες, εθελοντές);
Έχουμε σταθερό προσωπικό του Δήμου

9. Μετανιώσατε που ασχοληθήκατε με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Ποτέ

10. Πόση απήχηση έχει το έργο σας;
Προσπαθούμε να βοηθάμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας γίνεται

11. Πώς προσπαθείτε να διαδώσετε πληροφορίες για τις δράσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας;
Μέσω του site του Δήμου και με εκστρατείες ενημέρωσης

12. Ο δήμος επωφελείται σε κάποιο τομέα;
Ο Δήμος είναι οι πολίτες κι έτσι όλα είναι ανταποδοτικά

13. Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις(ποιες είναι αυτές);
Κυρίως στη σίτιση, ένδυση και την υγεία

14. Ποιες κοινωνικές επιχειρήσεις ανήκουν στο δήμο;
Κοινωνικό παντοπωλείο /ιατρείο /φαρμακείο / συσσίτιο

15. Ποια η ποιότητα και η ποσότητα των κοινωνικών δράσεων της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών της Ευρώπης(η Ελλάδα συμπορεύεται, υστερεί);
Δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία

16. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τις δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας;
Φυσικά

17. Κατά πόσο η οικονομική κρίση αύξησε την ανάγκη για τη δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων;
Σίγουρα η κρίση δημιούργησε αύξηση της ανάγκης για επιπλέον κοινωνική πρόνοια

18. Αν σας ξαναδινόταν η ευκαιρία θα επιλέγατε να ασχοληθείτε ξανά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Οπωσδήποτε

Interview with the City, Mr. Stefanopoulos St., Director of Social Care Department, the City of Kalamata

1.How many years are you active in social entrepreneurship?
My whole professional life I have been working with social care. Social care is what the City fosters

2. How did you decide to work with social entrepreneurship?
The City appointed me with the responsibility

3.Which were the difficulties you faced?
There is always difficulties but I try to overcome them for the greater good

4.What have you learned from social entrepreneurship?
We have to become better people

5.Do you believe that social entrepreneurship is an antidote to financial crisis?
Not an antidote exactly but it surely helps and eases the pain

6. Do you believe that the citizens know about social entrepreneurship and its actions ?
Sure

7. Do you think that people are participating in this kind of actions ?
Of course

8.What kind of citizens are working?(municipality employees,freelancers,volunteers)
We have permanent City employees working in the municipality’s social care projects

9. Have you regretted working in social entrepreneurship ?
Never

10. What is the influence of your job?
We try to help as many citizens as we can

11. How are you trying to make the public aware about the activities of social entrepreneurship?
Through the City’s site and public campaigns

12. How does the municipality benefit?
The City is its citizens so it’s a two way street

13. In what sectors are these social businesses active?
Mostly in food, clothing and health

14. What social businesses belong to the City?
There are the Social General Store/ Health Provider/ Pharmacy/ Feeding

15. How many social activities take place in Greece and what are their quality in comparison to these of other European countries?
There is no data

16. Do you think that there isroom for improvement for the social activities that take place in our country?
Of course

17. On what level did the economic crisis raise the need for new social businesses?
The economic crisis definitely raised the need for new social businesses

18. If you were to be given the chance again, would you make the choice of working in social entrepreneurship again?
Definitely

 

*  Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας  
Στις 17 Μαΐου 2018 η ομάδα Erasmus+ CREATE επισκέφτηκε το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας μετά από προγραμματισμένη εκδήλωση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή του σχολείου για τους ειδικούς σκοπούς και έργο του, να ξεναγηθούν στους πολύ όμορφα διαμορφωμένους χώρους τους και να καταλάβουν περισσότερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η Αίθουσα Znoezelen που έχει σχεδιαστεί με στόχο τη διέγερσης των αισθήσεων της όρασης, ακοής, αφής, γεύσης και όσφρησης και αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο στη διάθεση των δασκάλων.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας της ομάδας για την επίσκεψη στο Wolfsberg της Αυστρίας όπου οι μαθητές θα πάρουν μέρος σε κοινή δραστηριότητα με άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης η ομάδα μας έφτιαξε μια ομαδική δραστηριότητα για αυτό το σκοπό που αποτελείται από κάρτες μνήμης με φωτογραφίες από προϊόντα και αξιοθέατα του τόπου μας.
Δείτε την επίσκεψη εδώ !!

Visiting the Special Needs School of Kalamata

Our Erasmus+CREATE team arranged a structured visit to the Special Needs School of Kalamata. The headmaster informed the team about the school and its special aims and work and they had the opportunity to be shown around the beautiful premises of the school and become familiar with the kids and their teachers. What impressed our team the most was the Znoezelen Room which is specially designed to evoke the senses of vision, hearing, touch, taste and smell and is used as a teaching tool in the hands of the educators.
This visit was necessary in order to prepare our next visit to Wolfsberg, Austria where the students will participate in a joint event with people with special needs. For this reason our team made a memory card game to use in the event including local products and landmarks as pictures.

View our visit here !!

 

*  Καθαρισμός Ακτών από τις ομάδες Erasmus+ του σχολείου μας στα πλαίσια εθελοντικής δράσης  

Clearing Coasts from our Erasmus+ Teams in Voluntary Action

 

*  Συνεργασία με το Erasmus του 2ου Γυμνάσιου Καλαμάτας "Ενεργοί Πολίτες" στις 7 Νοεμβρίου 2018 και παρουσίαση της εικονικής κοινωνικής επιχείρησής μας "Fruitful Earth" σε Ευρωπαίους καθηγητές από Γερμανία, Σλοβενία, Ρουμανία και Λιθουανία.  

Collaboration with the Erasmus of the 2nd Gymnasium of Kalamata "Active Citizens" on 7 November 2018 and presentation of our virtual social enterprise "Fruitful Earth" to European teachers from Germany, Slovenia, Romania and Lithuania.
  

 

*  Το Σάββατο 26 Ιανουάριου 2019 επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στις 2 ομάδες Erasmus+ η κ Μοναστηριώτη Μαρία, ιδρύτρια και manager του Mama’s Flavours. Το Mama’s Flavours είναι μια Κοιν.Σ.Επ που δραστηριοποιείται τόσο στο χώρο της Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης γυναικείων συνεταιρισμών ή/και μεμονωμένων γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με παραδοσιακά προϊόντα όσο και με τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα. Μας παρουσίασε τη διαδικασία σύστασης ης κοινωνικής της επιχείρησης από την ιδέα μέχρι και την υλοποίηση της και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις. Την ευχαριστούμε για την προθυμία και την αμεσότητα που είχε με τους μαθητές μας   

On Saturday January 26, 2019 Mrs Maria Monastirioti, founder and manager of Mama’s Flavours visited our school and talked with the 2 Erasmus+ teams about her social business. Mama’s Flavours is a social business which provides education and counselling to women’s cooperatives and/or individual women who want to work on traditional products as well as organising gastronomy tours around Greece She made a presentation of her social business from the very idea to the materialisation of it and she was interviewed by our students. We are thankful for visiting us and having such a high impact on our students. .

  Whatch Mama's Flavours VIDEO

  

 

 

*  Προετοιμάζοντας το επόμενο ταξίδι

*  Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μας